Yazılımcılar İnsan Beynini Anlama Konusunda Biyologlardan Daha Avantajlı (Mı?)

0
FZ
Sabah yolda gelirken ve insan sinir sistemini düşünürken aklımdan şunlar geçiyordu: "The most undocumented information processing system of all times."

Gün içinde, Redwood Neuroscience Institute bünyesinde çalışan Bill Softky´nin iki makalesini okuduktan sonra sabahki düşüncelerim aklıma geldi:
Bazı özellikleri resmen açıklanmamış bilgisayar sistemlerini kurcalaya kurcalaya çözen yazılımcılar, donanımcılar gibi konuya yaklaşmak... ne kadar doğru, ya da ne kadar yanlış? (Bir yandan da kendimi Lem'in Solaris romanını düşünmekten alıkoyamiyorum, kendisini incelemeye çalışan insanlari inceleyip, onlar üzerinde deney yapan ve bir sürü garipliğe yol acan bir "gezegen". İnsanlarin içsel dünyalarını bilmeden sadece yüzeyde gördüğü sinyallere bakıp sentezlediği "canlılar", "insanlar" ve "senaryolar"la kafaların karışmasına yol açan (ve belki kendi "kafası"nı da karıştıran) bir "problem cözücü".)

Sinir sistemini çözme ile bazı özellikleri resmen açıklanmayan bilgisayar sistemlerini çözme arasındaki yegâne fark, bilgisayarlar söz konusu olduğunda "orada bir yerde" "gizli özellikleri bilen birileri" olduğunun biliniyor olması mı?

Ya da belki, "bilgisayarların düşünüp düşünemeyecekleri sorusu, denizaltıların yüzüp yüzmedikleri sorusuna benzer". (*)

(*) Bilgisayar bilimci Edsger Wybe Dijkstra'dan bir alinti.

İlgili Yazılar

Fazlamesai'den Bir Serzeniş Aldım

anonim

Hayatın karmaşası içinde bazı şeyleri unutsam bile, bazı şeylerin beni unutmadığını geçen haftalardan bir gün e-posta kutuma düşen bir e-posta bana bildirdi.

Paul Graham ESR'den Daha mı Aptal?

malkocoglu_3

(BileBlog'dan çevirilmiştir). Paul Graham ESR'dan daha mı aptal? Paul Graham yine zihin özürlü spastik geri zekalı olduğunu ispatladı. Zannediyor ki, bir doğa kazası sebebiyle diğer normâl biberon kullanan Slashdot kullanıcılarından ayrı ve konuşmaya değer birşeyleri var. Adamın aptallığı ve cahilliği şaşırtıcı boyutlarda. Hitap ettiği grup, eğer bu mümkünse, ondan daha fazla yardıma muhtaç. Adamın ve grubun arasındaki simbiyotik ilişkiye bir analoji olarak sadece uç noktada bir şeriatçı imam, ya da aşırı sağcı ve deli, kürtajı destekleyen herkesin bebekleri filan yediğini bir grup ortabatılı (midwest) Amerika'lı beyinsize anlatan evanjelist bir Hristiyan aklıma geliyor (bazı tercümeler kesilmiştir). Nereden başlamalı ki? (sansur)

Luminocity

cbc

OpenGL tabanlı bir pencere yöneticisine eklenen yay tabanlı modellenmiş pencereler ve ötesi. Geleceğin pencere yöneticisi karşınızda: Luminocity

Patronlar ve çalışanlar....

anonim

Biraz önce bir yazıya yorum yazdım. "Bana mı ilerliyorsun ey teknoloji !" yazısına... Ama aslında yazdıklarım yeni bir yazı olmayı hakkediyor bence. Bu yüzden biraz daha detaylı olarak tekrar yazacağım affınıza sığınarak.
Sorun patronlar, çalışma saatleri, teknoloji geliştikçe niye daha az çalışmıyoruz sorunu...

trLFS açıldı... (Linux From Scratch)

Armish

LFS (Linux From Scratch) yani sıfırdan Linux adlı kendi Linux'unu kendin yap adlı projenin kitabının Türkçe ye çevirisi tamamlandı. Bu yeni projenin adı trLFS ve proje sayfası http://lfs.geleceklinux.org. . İlgilenenlere...