Police line crime scene 2498847226

sun.misc.Unsafe ve Jigsaw Projesi

1
tongucyumruk

Java dünyasını biraz takip eden herkesin dikkatini çekmiştir, son dönemde Java 9 ve Jigsaw projesinin getireceği modüler yapı ile birlikte sun.misc.Unsafe lafı gitgide daha çok duyulur oldu. Peki nedir bu sun.misc.Unsafe?

Mykhailo Kozik'in bu makalesinde detaylı bir şekilde açıkladığı üzere, sun.misc.Unsafe JVM'in bellek koruması ile ilgili garantilerini altüst etmenizi sağlayan bir Java sınıfı. sun.misc.Unsafe sayesinde doğrudan belleğe erişmeniz, dilediğiniz gibi allocation yapmanız, halihazırda bellekte bulunan bir objenin üzerine dilediğiniz gibi veri yazmanız ve daha bunun gibi JVM'in normalde yapmanıza izin vermediği pek çok şeyi yapmanız mümkün. Ve tabi klasik uyarımızı da yapmayı ihmal etmemeliyiz: Bu sınıfı asla, ama asla kullanmayın.

Peki son dönemde kendisi neden bu kadar gündeme geliyor? Çok basit: Çünkü Jigsaw projesi. Bilmeyenler için, Jigsaw projesi Java diline ve JVM'e modülarizasyon özellikleri eklemeyi hedefleyen bir proje. Bu sayede geçmişte yaşanan jar hell tarzı problemlere bir çözüm getirmeyi hedefliyor. Jigsaw nedir başlı başına ayrı bir yazının konusu olduğu için çok detayına girmek istemiyorum ama bizim konumuz için en çok önem arz eden özelliğinden kısaca bahsedeceğim: Kütüphanelerden API ihraç etme özelliği.

Bugünkü JVM mimarisinde, eğer bir .jar dosyası sizin classpath'iniz içerisindeyse o .jar dosyasının içindeki bütün public olarak işaretlenmiş sınıflar sizin uygulamanızın erişimine açıktır. Eğer bir geliştirici kendi paket hiyerarşisi sebebiyle bir sınıfı public olarak işaretlemek durumunda kalırsa bu sınıf artık o kütüphanenin açık API'inin bir parçası haline gelir ve geliştiricinin bununla ilgili yapabileceği hiçbir şey yoktur. Genelde geliştiriciler bu problemi sözkonusu kodu impl veya ınternal gibi paketlerin içine koyarak kullanıcılarına bakın bu paketin içeriği kafama göre değişebilir, kullanmayın mesajı vermek suretiyle çözmeye çalışırlar.

Jigsaw projesi ile gelecek en önemli yenilik işte bu. Bir .jar dosyası artık bir modül olarak tanımlanabilecek ve bu sayede bir sınıf public olarak işaretlenmiş olsa dahi eğer o modülden ihraç edilmiyorsa o modülün dışından kullanımı engellenebilecek.

İşte sun.misc.Unsafe tam olarak bu noktada devreye giriyor. Özünde JVM'in bir implementasyon detayı olan bu sınıf public olduğu için bugüne kadar JVM üzerinde çalışan tüm uygulamalar tarafından erişilebilir durumdaydı. Günümüzde Neo4J'den Mockito'ya pek çok Java kütüphanesi bir takım sihirli işlemler için bu sınıfı bolca kullanıyor. Java 9 ile birlikte Oracle sun.misc.Unsafe sınıfını ihraç etmeyi kesmeyi planlıyor ki bu da bu sınıfa ihtiyaç duyan pek çok uygulamanın çalışmayı bırakması anlamına geliyor.

Java ilk duyurulduğu günden bu yana geriye uyumluluğunu sürekli olarak korumasıyla ün yapmış bir platform (hatta bu uyumluluk takıntısı geçmişte bazı tartışmalı tasarım kararlarına da sebep olmuş durumda). Hal böyleyken Oracle'ın bir arka kapı bırakmadan bu uyumluluğu tamamen kırması çok olası gözükmüyor fakat eninde sonunda hedefin bu olduğu da ortada.

Son dönemde geliştirici camiası içinde en çok tartışılan konulardan biri Oracle'ın bu konuya nasıl bir çözüm getireceği. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Java dışındaki dillerde bu gibi problemlerin nasıl çözüldüğüne ilişkin örnekleriniz var mı? Herkesi yorumlara bekliyoruz.

Kapak resmi: Wikimedia Commons

Görüşler

0
muhuk

Scala yukarıda bahsedilen soruna güzel bir çözümü var. foo.bar.baz.FooBar sınıfı için, mesela, private[bar] diyerek erişimini foo.bar ve foo.bar.baz ile sınırlayabiliyorsunuz.

package foo.bar.baz

private[bar] class FooBar() {
  // ...
}

(private işaretleyebileceğiniz diğer yerlerde de geçerli)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Görüntü işlem kütüphanesi - CmuCamJ

anonim

Serbest yazilim projesi olan CmuCamJ, 1.02 sürümüne geldi. Projenin amacı, robota bağlı ufak fotoğraf makinasından;
1- Resim çekip mini bilgisayara yüklemek
2- Mini bilgisayarda görüntüyü işleme
3- İşlem sonucuna gore robot yönetme
üzerine yapıldı. Görüntü işleme safhası için geniş bir kütüphane oluşturduk. Bu kütüphane içindeki işlemleri kullanan robot, mesela oda içinde gezinirken sadece "zemin bölümü" izole edilerek, nereye gideceğini takip edebilir. Nitekim yazdığımız ilk uygulama bu yönde idi.
SourceForge projesi: sourceforge.net/projects/cmucamj
Görüntü işlem hakkında bir yazı (CmuCamJ örneği ile): www.bilgidata.com/article.jsp?file=a_maske_kullanmak.xml&category=robotlar

Java'nın Hücresel Telefon sürümünde güvenlik açığı

Soulblighter

Polonya'lı bir güvenlik araçtırmacısı Java'nın hücresel telefonlar için olan sürümünde iki güvenlik açığı tespit etti. Açıklar gizli bilgilere ulaşılmasını ve telefonun kilitlenmesine neden oluyor.

Açığı tespit eden Adam Gowdiak, güvenlik açığına neden olan programın her telefondan çalışmadığını söyledi. Yaptığı testte ise bir Nokia 6310i hücresel telefonuna saldırı düzenledi. Yapılan saldırı testi dört saat sürdü.

Schemafree

anonim

Küme ortamında MySQL'in indeks silme ve güncelleme sırasında tabloları kitlediği gözleminden hareketle, indeksleri ek tablolar olarak şemasız bir veri tabanında kullanma fikri ortaya çıktı. Friendfeed altyapısı şu anda Python ortaminda boyle bir çözümü kullanıyor; Schemafree projesi bu altyapıyı Java ortamında yapmayi amaclamakta. Blogumuzda cikan haber surada bulunabilir.

Yazılım pazarında çığır açan Türk imzalı proje: WTP

FZ

Internet tabanlı çözümler geliştiren uygulayıcıların iş yükünün büyük bölümünü ortadan kaldıracak Web Tools Platform projesi hayata geçiyor. Grup temelli açık projelere ev sahipliği yapan Eclipse Foundation’ın önemli atılımlarından biri olan Web Tools Platform (WTP), İnternet üzerinde iş yapmanın kolay yolunu gösteriyor. Tüm İnternet temelli teknolojileri birleştirebilen ilk ve tek ortam olan WTP, 2005’in Ağustos’unda kullanıma sunulacak. Web Tools Platform projesi, Internet uygulamaları geliştirme kolaylığı sağlamasının yanı sıra, emek yoğun işlerdeki çalışma sürecini hızlandırıyor.

OBSS - Eclipse Plugin Geliştirme Eğitimi

huseyin

Bir Sabancı Üniversitesi iştiraki olan ve Java ile kurumsal çözümler geliştirmek üzere yola çıkmış OBSS firması her hafta, çalışanların bilgi ve tecrübelerini yükseltmek , yeni konuları takip etmesini sağlamak amacıyla şirket içi eğitimler düzenliyor.