Seaside Framework ile Internet Programlama

0
FZ
Bill Clementson, en son gerçekleştirilen Vancouver Lisp Kullanıcıları Toplantısında gerçekleştirilen bir sunumu video olarak kaydedip insanlık ile paylaşmaya karar vermiş.

Söz konusu video, Avi Bryant tarafından Smalltalk [1, 2] dili ile geliştirilmiş Seaside isimli bir Internet programlama "framework"ü ile ilgili ve Common Lisp ile geliştirilmiş sağlam bir Internet programlama "framework"ü olan UnCommon Web'e benzer şekilde "devam ediş" (continuation) tekniğinden faydalanıyor.
Buna ek olarak eğlenceli bir Smalltalk ortamını görmek isteyenler Squeak'e de bakabilir.

1- Smalltalk @ Wikipedia
2- http://www.smalltalk.org

Görüşler

0
FZ
Her şey bir nesne! Her şey bir nesne! ne güzel! diyenlerin (Japonya etkisi altında kalmış bazı arkadaşlar ;-) Smalltalk ve Lisp bağlamında da CLOS'a bakmaları tavsiye olunur bu vesile ile.
0
anonim
Sanırım üzerime alınabilirim :-) Benim de hoşuma gidiyor sizlerin sürekli lisp gibi alternatif bir dilin imkanları konusunda haber ve yorumlar yazmanız.

Ama nasıl derler biraz da zevk meselesi bu işler... ( Tamam itiraf ediyorum, lisp ve benzeri dillerdeki 10^n tane (n:1 -> sonsuza ) parantez benim gözümü korkutuyor )

Neyse şimdilik Ruby den vazgeçmeye pek niyetim yok. Ama CLOS u da ilk fırsatta inceleyeceğim
0
FZ
Ben esasen bu haber ile Smalltalk diline ve Smalltalk ile Internet programlamaya dikkat çekmeye çalışmıştım, özgün haberi veren kişi sağlam bir Lispçi ve Javacı o ayrı. Ana tema Smalltalk bu haberimizde. Ayrıca "alternatif olsun" diye değil de daha çok, bazı işleri daha kolay, pratik ve güçlü şekilde yapabilir miyiz düşüncesi ile.

Nesne mevzusuna vurgu yapmamın sebebi "Object Oriented" lafını ortaya atan adam tarafından geliştirilmiş olması (tabii işin içinde kadın parmağı da var, o ayrı [1] ;-)

Öte yandan ana tema Lisp olmamakla beraber, her şey bir nesne hiyerarşisine dayanır prensibine örnek olarak CLOS var, onu da söylemeden geçemedim (ama açıkça belirtmek gerekirse 10^n tane nesne.metod.nesne.metod. .... şeklinde nokta üstüne nokta ve bunu int gibi temel veritipleri için dahi açık olarak [explicit] yapmaya zorlanmak pek hazzettiğim bir şey değil! Göz korkutuyor vallahi!) Ve evet, zevk meselesi, bir süre sonra parantezleri görmemeye başlıyorsunuz, itiraf etmeliyim ki düzgün hizalanmış ve ilk defa gördüğüm bir Lisp kodunu okumak şaşırtıcı derecede kolay geliyor (bana ve pek çok insana).

1- http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=2622
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İşleri bir yerde tutmak bu kadar zor mu?

huseyin

Elimde MS Windows ve GNU/Linux yüklü bir makina, Ericsson R520M ve IPAQ PDA var.
Tek istediğim, bir şekilde bunlardan birkaçıyla senkronize çalışıp, yapılacak işler, proje ve ajanda'yı yönetecek bir program.
Bugüne kadar denediklerim aşağıda yazıyor. Biriniz çıkar bir yol söylesin, yoksa bi ajanda alıp hepsini çöpe atacağım.

POV-Ray Tanıtımı

FZ

Amiga zamanlarından bu yana, bilgisayar destekli modelleme alanında birçok programlar geldi geçti. Imagine'dı, Lighwave'di, Real 3D'di, 3D Max'di, Blender'dı derken bu alanda birbiri ile kapışan oldukça fazla program var. Fakat bunlardan bir tanesi, gerek arkasındaki düşünce, gerekse başarıları ile diğerlerinden çok daha farklı bir yerde.

Bayanlar baylar, karşınızda Pov Ray

Laptop Robot

FZ

Haber kategorisi yazılım ama belki de donanım demeliydim, ya da her ikisi. Tabii Firmware buna ne der bilemem (bkz. programlanın Tao'su).

Evolution Robotics adlı firma, robot olayına son noktayı koymuş gibi. Masanın üzerinde hantal hantal oturan hareketsiz bilgisayarlara paydos!

Düşünsenize salonda ya da mutfakta gezinip duran bir laptop PC, fotoğraf çekiyor, elinizdeki CD'yi görüp CD sürücünün tepsisini uzatiyor ve CD'yi çalmaya başlıyor, müziğe ara verip yeni e-mailleri yatak odanıza kadar bi koşu gelip okuyor falan ;-)

Bir Açık Yazılım - JmxMonitor

malkocoglu_2

JmxMonitor, Java JMX standartını kullanan ve bir veya daha fazla servisi izlemek (monitoring) için kullanılabilecek bir yazılımdır.

http://jmxmonitor.sourceforge.net

Java JMX standartı, uygulamanızın istatistiklerini MBean temelli basit Java nesneleri üzerinden dısarıya afişe etmenizi sağlıyor. Bu istatistik MBean'leri işleme konulduktan sonra, JmxMonitor genelci bir yaklaşımla (generic) herhangi bir uygulamadaki tüm MBean'leri listeleyip, admin'e "gözlemek istediklerim" adlı bir liste olusturmasına izin vermektedir. Gözlenmesine karar verilen makina/port/obje/attribute dörtlüsü için bir eşik değeri (threshold) girildikten sonra, JmxMonitor arka plan süreci tarafindan periyodik olarak esasa değeri bu eşik değerine karşılık kontrol eder. Eşik değer ihlalleri, ana sayfadan ve e-mail ile sistem yöneticisine bildirilecektir.

Beta olmak ya da olmamak

redogre

Ya da bir projeyi Beta olarak yayınlarken yapılmaması gerekenler.

Malum Fm wars büyük bir gazla yayına başladı ama birçok hata yüzünden haftalardır oynayan yok. Ben kısaca yaptığım hataları sıralayacağım, eksik gördüklerinizi eklersek şahane bir "Ne yapmalı ne yapmamalı" olabilir...