Metalabs + GNU.org tek bir DVDde !

0
sundance
8.3 milyar byte, açık haliyle 23 Gb program arşivi. Hepsi Linux, hepsi GPL. Böyle bir arşiviniz olsun ister misiniz ? www.yggdrasil.com size bu imkanı sağlıyor. Metalabs ve GNU.org'un yansılarını alıp tek bir DVD'e basıyorlar. Bence böyle bir kolleksiyon kaçmaz.
1992 yılında ilk install edilebilir Linux Cd-Rom'u yapan Yggdrasil, şimdi de ilk DVD-9 (çift yüzlü 7 küsur Gb veri içerebilen) Linux arşivini yaptı !

Tabi böyle dev bir arşivin içinde neler olduğu çok önemli. Basitçe Metalabs ve Gnu.org arşivi olan bu Cd'de içerik olarak da hassas davranan Yggdrasil iki özelliğe dikkat etmiş. Birincisi sadece Linux dağıtımlarının çok fazla yer kapsayacağını ve bunların diğer birçok şirket tarafından da sağlandığını gözönüne alarak, dağıtımları DVD'nin dışında tutmuşlar. Bir de tamamen bedava olmayan hiçbir yazılımı bu arşive dahil etmemişler.

Sözkonusu DVD herhangibir DVD-Rom da çalışabilmekte. İçindeki dosyalar maksimum verimde sunulsun diye sıkıştırılmış haldeler (gzip+tar). DVD'nin içinde HTML olarak index dosyaları, hatta bir search mekanizması bile var.

Açık kaynak kodlu yazılımlara merakınız varsa bence kaçırmamanız gereken bir arşiv bu.

Maliyet mi ? Gayet makul $24.95+$10(uçak postası) kredi kartıyla sipariş verdiğiniz takdirde bir hafta içinde DVD'niz elinizde oluyor.

İsteyenler için yıllık abonelik imkanları da sözkonusu. Ne de olsa bu arşiv devamlı yenilenmekte, Yggdrasil ise yılda dört defa yeni DVD basıyor. İsterseniz uygun bir abonelik ücretine bu DVD'lerin size gönderilmesini sağlayabiliyorsunuz.

www.yggdrasil.com
gnu

İlgili Yazılar

GNU HURD-L4 çekirdeği üzerinde ilk program çalıştırıldı

FZ

/. sitesindeki habere göre: GNU Projesi 1990'ların başından beri GNU Mach mikroçekirdeğine dayanan HURD isimli bir işletim sistemi çekirdeği üzerinde çalışıyordu. Ancak HURD-Mach bir GKA (Grafik Kullanıcı Arayüzü) ve bir tarayıcı (browser) çalıştırmışken yazılım geliştiriciler sıfırdan başlamaya ve projeyi yüksek performanslı L4 mikroçekirdeği üzerine taşımaya karar verdiler. Bunun yüzünden geliştirme bir anda aşırı yavaşladı, proje yıllarca gecikti. Ancak kısa süre önce HURD geliştiricilerinden Marcus Brinkmann tarihi bir adım attı ve süreç başlatma kodunu bitirdi. Bu sayede HURD-L4 üzerindeki ilk yazılımı çalıştırmak için gerekli altyapı tamamlanmış oldu. Brinkmann, 'Artık sistemi istediğimiz gibi geliştirebilir ve yepyeni şeyleri deneyebiliriz. Ana yemek hazır' dedi.

Özgür Yazılım için dev bir adım daha: Sun Java GPL oluyor

anonim

Sun Java'yı bu yılın sonunda açacağını aylar öncesinden duyurmuştu. Geçen hafta bazı sitelerde çıkan yazılarda seçilen lisansın GPL olacağı ve çok yakında ilgili duyurunun geleceğini söylüyorlardı.

Dijital Hırsızlık - GPL İhlali Gözden Kaçmadı!

cbc

GPL lisansının güzelliğinden hepimiz haberdarız ve bu lisansa sahip bir çok uygulamayı kullanıyoruz. Bunlardan biri de miranda. Fakat miranda'nın kodu izinsiz olarak kullanılıyor. Miranda'nın sitesindeki habere göre, başka bir firma miranda'nın kodunu kullanmakta. Lisans şartlarına uyulduğu sürece bunda sorun yok fakat haberden de görebileceğiniz üzere, bahsi geçen firma kapalı uygulamasında miranda'nın ve 10 adet eklentinin kodunu "çalmış".

Birleşik Devletler Hükümeti Özgür Yazılımların Kalitesini inceliyor...

phrewww

Amerikan Hükümeti bir çalışma yapmış, ve bu özgür yazılımların kalitesi hakkında bir rapor hazırlatmış. Aşağıda haberin kendisi linkinde raporu arayıp bulma çalışmaları sırasında elemanın başına gelenlerin yorumunu bayağı eğlenceli buldum. Raporu görmek isteyen arkadaşlar için raporun linkini de veriyorum.

Haberin kendisi
Raporun Kopyası (PDF)

Open Source Efficiency

anonim

Fazla mesai'de pek böyle kişisel taleplerin olmadığını biliyorum ama bu sorumu ancak fazla mesai sakinleri cevaplayabilir diye düşündüm? Yani sorumun cevabı sadece sizde. Şimdi sorun şu: Open source economic efficiency konusunda bir rapor yazıyorum ve yazdığım bu raporda bağımsız kaynakların 1997'den beri yaptığı objektif kriterlere dayanan (open source olmayanlarla) karşılaştırmalarını arıyorum. Hani cnet'in yaptığı testler var ya, onlar gibi. Ama az kaynağa ulaşabiliyorum ve hangisinin güvenilir olduğundan emin değilim. Bu konuda fazla mesai sakinlarinden yardım isterim. Şimdiden teşekkürler.