Lisp - Asla Ölmeyecek Olan Dil

0
FZ
ESR bir oyun ile ilgili grafik işlerini halletmek için GIMP kullanmaya başlamış ve bazı şeyleri otomatikleştirmesi gerekince GIMP'in nasıl programlanabileceğine göz atmış. Karşısına çıkan Script-Fu ortamında Scheme ile karşılaşınca kendini evinde gibi hissetmiş ve LISP — The Language That Will Not Die başlığı altında düşüncelerini ve yazdığı kodu paylaşmış.

Not: cs-lisp listesinde haber verdiği için için Recai Oktaş'a teşekkürler.

Görüşler

0
cbc
scheme ile ilgili son zamanlarda başıma gelen ilginç bir hadiseden bahsedeyim. bu dönem java ile verilen comp112 dersini alan 2 öğrencinin "önümüzdeki dönem scheme olacakmış, yandık" demeleri üzerine 10 dakika birşeyler göstermem sonucunda acaba kalsak da scheme ile A alıp mı geçsek mealinde birşeyler dediler. çok da haklılar. ;)

λ

0
FZ
Önyargıların yavaş yavaş kırılması sevindirici ;-) Bu konuda gerçekten de hocalara ve asistanlara çok iş düşüyor.
0
sundance
Valla ESR dediyse o işte bir kolpalık vardır derim :)
0
anonim
evet bende aynı şeyi python için hissettim
pygimp
google
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

LISP, Debian Sarge'da en çok kullanılan 4. dil

acemi_

Araştırmanın detayları (pdf)

Debian Sarge'ın boyutunu ve değerini inceleyen bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları ile ilgili bir bölüm var. Araştırmayı yapan kişilere ve bana ilginç gelen bir durum söz konusu... Bu dağıtımı hazırlarken en çok kullanılan dördüncü dil: LISP

Nasıl Bir Emacs?

FZ

Daha önce özgür yazılım etkinliklerindeki seminerleri ile tanıdığımız COR3 ekibinden Aycan İrican, cs-lisp e-posta listesinde paylaştığı bir mesajla Common Lisp ile ilgilenmeye başladıklarını ve bununla ilgili belge oluşturma çabasına giriştiklerini belirtti.

İlk çıkan belgelerden biri Nasıl Bir Emacs başlıklı bir tür Emacs kılavuzu. Diğeri ise Emacs yapılandırma dosyası (.emacs) ile ilgili güzel ipuçları içeren .emacs belgesi.

Kor Bilişim'den DOM Programlama Araçları

aycanirican

DOM modelinin kısmi bir gerçekleştirimi artık Core Server projesi ile beraber geliyor. Bu araçla, birinci dereceden DOM nesneleri yaratabiliyor, parametrik DOM üreten fonksiyonlar tanımlayabiliyorsunuz. Öyle ki, tanımladığınız DOM yapısını javascript betiğine çevirip, web tarayıcının kullanabileceği bir hale getirebiliyorsunuz. Örnekler için Dom Programming belgesine bakabilirsiniz.

3D Model Tasarımı ve Mirai

FZ

Rainer Joswig, 1999 yılında Mirai ile bir model tasarlayan Bay Raitt'in çalışma seansını yansıtan bir video sunuyor.

Mirai, 3D grafik tasarımı için kullanılan bir yazılım. Common Lisp ile yazılmış ve Allegro Common Lisp üstünde çalışıyor. Yazılımın temelleri daha önceki Symbolics Graphics süitine dayanıyor.

Videoyu buradan indirebilirsiniz.

Kaynak: Planet Lisp

Core Services Projesi Duyuruldu: Gönüllü Common Lisp Programcıları Davetli

FZ

Tam da az önce FZ Blogs ortamında Türkiye’deki ticari BT ortamında Common Lisp platformunun yerinden bahsediyordum ki cs-lisp e-posta listesine gelen "Core Services" projesi başlıklı e-posta dikkatimi çekti. COR3 ekibinden Aycan İrican şöyle demiş:

Geçen aylarda yazdığımız bir web uygulamasının sonucu olarak, birtakım servisleri uygulamadan ayırarak bir genel kütüphane yazmayı planlıyoruz. Bu nedenle common-lisp.net üzerinde bir proje açtık.