Captcha Mucizesi

0
anonim

Dünyada insanoğlu tarafından hergün 60 milyona yakın CAPTCHA çözümlemesi yapılıyor. Her bir CAPTCHA çözümlemesi yaklaşık 10 saniye sürüyor. Tek başına bakıldığında çok kısa gözüken bu süre 60 milyon işlemle çarpıldığında 1 günlük iş saati kaybı 150.000 saati buluyor. Peki harcanan bu eforu faydalı bir ürüne dönüştürmek mümkün mü? Yakın zamanda birçok sitede görmeye başlayacağınızı tahmin ettiğim Recaptcha isimli küçük ve çok yaratıcı bir web uygulaması, bu kayıp saatleri insanlığın bilgi arşivinin sayısallaştırılıp çok daha geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlayarak bizlere tekrar kazandırıyor.

Sistemin işleyişi çok basit. Örneğin elinizde aşağıdaki gibi herhangi bir kitapta hatalı taranmış bir metin var:

Bu metinde OCR tarafından okunamamış her sözcük CAPTCHA sorgulamasında kullanılmak üzere işaretleniyor. İnsanlara resim olarak gösterilen bu sözcüklerin CAPTCHA sorgulamasında karşılığı girildiğinde sistem sözcüğün doğru yazımını öğrenmiş oluyor.

Peki sistem kendi okuyamadığı sözcüğün kullanıcı tarafından doğru girildiğini nereden biliyor?

Bunu sağlayabilmek için kullanıcıya 1 değil 2 sözcük soruluyor. Bunlardan biri OCR tarama sonucundan gelen problemli sözcük, diğeri de sistem tarafından doğruluğu bilinen bir sözcük oluyor. Sistem doğruluğundan emin olduğu kaydın kullanıcı tarafından doğru girildiğini teyit ettiği takdirde diğer sözcüğün de doğru girildiğini kabul edip kullanıcının işlemini devam ettirmesine izin veriyor.

Elbette kullanıcının hatalı giriş yapabileceği gözönüne alınarak aynı sözcük defalarca farklı kişilere sorularak doğru sonuca ulaşılması sağlanıyor. Bu kadar basit bir yöntemle bu kadar etkili bir sonuç elde etmek gerçekten saygı duyulacak bir başarı...

Görüşler

0
muhuk
Güzel bir uygulama, kazan-kazan durumu yaratmışlar. Yine de ziyaretçiler için captchaları daha az sevimsiz hale getiremiyor.
0
fkoksal
Evet captcha sinir bozucu bir durum. Ama bu şekilde faydalı bir hale getirmek çok akıllıca olmuş. Captcha girerken yararlı bir şeyler yaptığını bilmek bu durumu daha az can sıkıcı hale getirecektir. En azından benim için.
0
xelon
İlk recaptcha haberini okuyalı 1 sene belki de daha fazla oldu. O zamandan beri her captcha görüşümde bu proje aklıma gelir.

Oldukça güzel ve anlamlı bir proje olmasına karşın ne yazıkki karşılaştığım site sayısı bir elin parmaklarını geçmez...
0
okanbatur
tarayicidan gecirilmis yazili resim dosyalarini, normal yaziya donusturme potansiyeli yuksek gibi gorunuyor
0
jfever
recaptcha kullanılarak yapılmış, yine recaptcha'nın yan ürünü olan emailhide'ın benzeri, görece daha pratik, türkçe hali: mail sakla
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hapishaneden canlı webcam yayını!

larweda

Amerika Arizona`da bir hapishane, Crime.com`un desteğiyle hapishane içine tutukluların yaşadığı bölgelere webcam koymuş ve buradan insanlara seyrettiriyor. Bir nevi reality show yani. Bence önemli olan soru ise, her zamanki Internet`in ne kadar özgür olduğu tartışması. Acaba bu hapishanede yatan mahkumlar webcam konulmasından hoşlanıyorlar mı,ya da onaylıyorlar mı? Onaylıyor gibi görünseler de bu gerçekten kendi istekleri mi yoksa suçlu oldukları için onlar adına karar verilebiliyor mu? Bu konu tahminen Amerika`da da tartışmalar çıkaracaktır, biz de gelişmeleri takip ederek buradan aktarmaya devam ederiz.
Webcam'leri görebilmek için bir form doldurup email adresi vermek gerekiyor, sonucunda da birsürü spam e-mail alıyorsunuz, ben bu sorunu da halletmek için mailexpire`ı kullandım, ki bu da bir sonraki yazının konusu.

Internet, Dil, Sosyoloji

FZ

İnsan dilleri sürekli bir değişim içinde, binlerce yıllık süreçlerde bu mavi gezegende pek çok doğal dil ortaya çıktı, bir kısmı öldü, bir kısmı Baskça, Arnavutça gibi Avrupa'nın göbeğinde izole şekilde varlığını sürdürdü, bir kısmı da zenginleşerek ve diğer dillerle alışveriş halinde günümüze dek geldi.

Sanırım sıra Internet'in doğal dilleri etkilemesine geldi. Etik tartışmaların ötesinde ele alınması gereken, analiz gerektiren bir olgu yavaş yavaş kendini belli etmeye başlıyor.

... eşşeklik baki kalır...

parsifal

Yüzlerce öğretim elemanı, binlerce öğrencisi olan bir üniversitenin web sayfasının nasıl olabileceği konusunda hiç fikriniz var mı? Veya sitenin içeriğinde neler olmalı acaba?

E buyrun o zaman kendilerini ülkenin en iyi okullarından biri sayan, öğrencilerine en iyi imkanları verdiğini söyleyen meşhur üniversitenin web sayfası.
ismini burda vermeye utandım. Girince göreceksiniz nasıl olsa...
(not: belki yenilemişlerdir diye devama sayfanın bir örneğini koydum)

Hukuk ve Kantarın Topuzu

sefalet

Son günlerde gelişen olaylar çerçevesinde kamuoyunda çocuk istismarına yönelik suçlara karşı bir duyarlılık ve eyleme geçme isteği artmıştır. Fakat konu genelağ ve onun kullanımı olunca yerel hukuk yeterli olamamakta ve uygulamada sorunlar yaşanmaktadır. Yeni T.C. Kanunu ile "Bilişim Suçları" (bilişim alanındaki suçlar demek daha doğru görünüyor) bir tanım içine sokulmaya çalışıldı. Bu sayede, ülkeler bazında, en sert tedbirlerin alındığı ceza ve usül kanunlarına sahip olduk. Öyle ki, aşıldığı zannedilen "fişleme", "takip", "gözetleme" gibi pek çok bakımdan eleştirilecek uygulamalar geri gelmiş görünüyor.Özellikle çocuk istismarı ile mücadele etmek gayreti ile bilinçli ve bilinçsiz ve en önemlisi kamuoyunun görüşüne sunulmadan çeşitli uygulamalara geçilip, kanun maddeleri hayata geçirilmiştir.

İnteraktif pembe dizi!

larweda

Geçmiş yılların en başarılı komedi-dram filmlerinden biri olan Full Monty`nin yazarı Simon Beaufoy www.handbag.com bünyesinde dünyanın ilk interaktif e-mail dramasını başlatıyor. Bunun anlamı, insanlar olayın mailing listesine üye oluyorlar, ve hergün konunun gelişimi ve dizideki insanların ilişkileri hakkında e-mail üzerinde tartışıp konunun gidişatına karar veriyorlar. Bu sekiz hafta boyunca böyle sürecek ve sonunda tüm senaryosuna izleyicilerin karar vermiş olduğu bir dizi ortaya çıkmış olacak. Detaylı bilgi için: www.handbag.com/arts/emailsoap/