Bilgisayar Destekli Matematik Sistemi Maxima 5.17 Çıktı

0
FZ
Sembolik ve sayısal ifadeleri işleyebilen bir bilgisayarlı matematik sistemi Maxima'nın 5.17 numaralı sürümü duyuruldu. Türev, integral, Taylor serileri, Laplace dönüşümleri, adi diferansiyel denklemler, polinomlar, kümeler, listeler, vektörler, matrisler ve tensörlerle ilgili işlerinizi halletmenizde Maxima işlerinizi kolaylaştırır. Maxima ile yuvarlama hataları olmaksızın kesirli işlemler yapabilir, çok büyük tamsayıları fonksiyonlarınızda kullanabilirsiniz. Maxima matematiksel nesnelerinizi iki boyutlu ve üç boyutlu olarak grafiğe dökmenize de yardımcı olur.
Maxima ile çizilmiş bir grafik


Maxima kaynak kodunu MS Windows, GNU/Linux ve Max OS X dahil olmak üzere pek çok sistemde derleyebilirsiniz. SourceForge sitesinde Maxima'nın Windows ve Linux için derlenmiş hazır halleri mevcuttur.

Maxima sistemi 1960larda MIT'de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) geliştirilmeye başlanmış Macsyma'nın mirasçısıdır. Sistem şu anda açık kaynak kod modeli ile geliştirilmektedir ve Macsyma'nın mirasını bu şekilde 21. yüzyıla taşıyan tek sistem olma özelliğini korumaktadır. Ortaya ilk çıktığı günlerde devrimsel kabul edilen sistemden esinlenen matematik yazılımları arasında Maple ve Mathematica da vardır.

Editörünüzden çıkmadan Maxima ile matematik işlemleri yapabilirsiniz.


Maxima'yı diğer işlerinizi gerçekleştirdiğiniz editörün içinden çıkmadan kullanabileceğiniz gibi komut satırından ya da kendine has grafik arayüzden kullanabilir, Maxima'nın ürettiği matematiksel cevapları otomatik olarak LaTeX koduna çevirip bilimsel makaleleriniz için çok kaliteli çıktılar üretebilirsiniz.

Maxima'yı pratik olarak nasıl kullanabileceğinizi görmek isterseniz 'A 10 minute tutorial for solving Math problems with Maxima', 'Maxima by Example', 'Symbolic Mathematics using Maxima' ve 'Micro-introduction to Maxima' başlıklı makaleleri okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
ez_guard
Ücretsiz ve çok başarılı bir yazılım.
0
FZ
Kullandınız mı? Ne tür işler için?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

e-kitap: Sezgisel Kümeler Kuramı

FZ

Prof. Dr. Ali Nesin'in 'Sezgisel Kümeler Kuramı [PDF]' e-kitap olarak http://www.matematikdunyasi.org/kitaplar.php adresinde yayımlandı.

Nasıl kesmeli?

tongucyumruk

Geçtiğimiz hafta Festival of the Spoken Nerd ekibi tarafından düzenlenen An Evening of Unnecessary Detail başlıklı etkinliğe katıldım. Etkinlik boyunca dokuz farklı gösteri sergilendi fakat bunlardan bir tanesi özellikle diğerlerinden farklı olarak kendini gösteriyordu. Burada onunla ilgili birşeyler paylaşmak istedim.

Elinizde bir A4 kağıt olduğunu düşünün, ve bu kağıttan bir kare kesmeniz...

Ian Stewart ile Mayın Tarlası Üstüne*

FZ

Bir bilgisayar oyununu analiz ederek 1 milyon dolar kazanmak pek sık rastlayabileceğiniz bir durum değildir ama kaderin garip bir cilvesi olarak artık böyle bir şansınız var. Fakat bu ödüle erişmeniz için konuyla ilgili tüm uzmanların yanılıyor olması ve çok zor olduğunu düşündükleri bir problemin aslında çok kolay çıkması gerekiyor. Bu yüzden yeni bir Corvette araba siparişi için acele etmeyin.

Söz konusu ödül şu anda Cambridge MA'da, iş adamı Landon T. Clay tarafından matematiksel bilginin geliştirilmesi ve yayılması için kurulan Clay Matematik Enstitüsü tarafından verilen milyon dolarlık yedi ödülden biri. Ödüle konu olan oyun, Microsoft Windows işletim sistemi ile gelen Mayın Tarlası oyunu. Bu oyundaki amacınız bir ızgara üzerinde gizlenmiş mayınları bilgisayarın size verdiği ipuçlarından faydalanarak bulmak. Oyunun ilişkili olduğu problem ise matematikte cevaplanmamış en önemli problemlerden biri olan 'P=NP?' sorusu.

Mayın Tarlası oyunu ile para ödüllü matematik problemi arasındaki bağlantı Birmingham Üniversitesi'nden Richard Kaye tarafından gösterildi ('Minesweeper is NP-complete', Mathematical Intelligencer cilt 22, sayı 4, 2000, sayfa 9-15). Heyecanlanmanıza gerek yok, oyunu kazanarak ödülü kazanamıyorsunuz. Milyon dolarlık ödülü hak etmeniz için Mayın Tarlasını devasa büyüklükte ızgaralar üzerinde oynarken başarılı olmanızı sağlayacak yöntemi bulmanız gerekiyor. Aslında böyle bir yöntemin olmadığını ispatlarsanız o zaman da size aynı ödülü veriyorlar.

Matematik Dünyası - Yeni Sayı Çıktı - 2005/I

FZ

14. yılının 1. sayısı ile tekrar okurları ile buluşan Matematik Dünyası dergisi yine dolu dolu.

Bu sayının kapak konuları: Kaos, Kadın Matematikçiler ve Sayma

Detaylı içerik ise buradan öğrenilebilir.

Wolfram'ın 2, 3 Turing Makinasının Evrensel Olduğu İspatlandı

FZ

Dün yani 24 Ekim 2007 Çarşamba günü Stephen Wolfram'ın A New Kind of Science kitabında kurallarını verdiği ve evrenselliğinin ispatlanması karşılığında 25.000$ ödül koyduğu sistemin evrenselliğinin ispatlandığı duyuruldu. Birmingham, İngiltere'de bilgisayar bilimleri okuyan 20 yaşındaki Alex Smith'in 40 sayfalık ispatı ile ödülü kazanmayı hak etti.