3.38 YTL'lik çeklerden birisi bulundu

0
cbc
Karlı bir İstanbul sabahı butch ile Taksim'de buluşup Bilgi Üniversitesi, Dolapdere kampüsüne indiğimiz gibi koridorda ilginç bir kağıt parçası ile karşılaştık. Meraka ve söze mahal bırakmadan görüntüleri haberin devamına iliştiriyorum.

Kısacası Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri mensubu Laszlo Nemeth'e $2.56'lık çek gelmiş. Sebebi ise çeki yollayan kişinin kitabının sayfasında, "Rewards" bölümünde yazıyor.

Çekin kendisine eriştiğimde, Laszlo'nun da onayı ile daha net versiyonunu paylaşmam mümkün.

Görüşler

0
FZ
eBay'de duyurulsa kaça gider acaba? :-p
0
FZ
Diyodum ben zaten bu Macarlardan korkulur diye. von Neumann da Macar kökenliydi.
0
iscariot
Bildiğim kadarıyla Nemeth hoca macar değil, polonya kökenli.
0
selcukFM
bulunan hata belki sadece basit bir kelime yanlışlığı ya da bir kod parçasındaki sözdizim hatasıdır. Knuth'un teorik bir hata yapacağını düşünemiyorum. Kendisine hayranlığım var biraz. TeX'in mucidi de oydu zannedersem.
0
FZ
Knuth da bir insan evladı en nihayetinde. Hata yapabilir. Hatanın türüne gelince, Laszlo Nemeth gibi bir hocanın kitapdaki basit bir sözcük ya da sözdizim hatası için böyle bir girişime tenezzül edeceğini sanmam ama yine de en doğru bilgiyi kendisi verecektir bize. Kendisinden haber bekliyoruz.
0
darkhunter
Knuth da az cimri değilmiş hani... 8-D
0
selcukFM
cimrilik degil de, alcakgonulluluk diye yoruyorum ben. rakamı ne kadar yükseltirse, kendini ne kadar kusursuz gördüğünü gösterirdi. simdi knuth hayrani filan olarak anilmak istemiyorum ama bu benim butun insanlar icin bekleyecegim bir davranis bicimi olurdu :)
0
darkhunter
Haklısınız tabi, öyle de olabilir. Ama en azından ilk hatayı bulana 3.38'den daha şık bir şeyler yapılabilirdi gibime geldi (para da değil kasıt, düzeltilmiş baskının bir kopyası mesela). Yine de durumun manevi tatmini hiç birşeyle ölçülemez, orası ayrı :-)
0
acemi_

İlk hatayı değil de son hatayı bulana büyük ödül verilmesi daha doğru. Ne de olsa en zor bulunanı, sona kalmış oluyor.

Tabii son hatanın hangisi olduğunu tesbit etmek zor. Hele lazy evaluation kullanılmazsa, buffer overflow'a bile neden olunabilir.

0
auselen
ilk hatayı -> hatayı ilk ???
0
auselen
ilk hatayı -> hatayı ilk ???
0
sleytr

aslında 1 heksedesimal dolar veriyormuş :)

He pays a finder's fee of $2.56 for any typos/mistakes discovered in his books, because "256 pennies is one hexadecimal dollar".

wikipedia
0
skoylu
Bence, asrın haberi olmasa da mühim bir haberdir. "./" a geçen filan oldu mu bunu? Tabi düşünmek lazım, ./ effect sorunsalı da var..
0
FZ
/. sitesine haber geçilebilir elbette ama önce Lazslo hocaya ulaşıp hatanın mahiyetine dair detaylı bilgi edinmek istiyoruz. Haberi bununla zenginleştirip çok daha tatmin edici bir içerik hazırlar hazırlamaz İngilizce konuşan bilgisayarcılarla paylaşmamak için bir sebebimiz yok elbette.
0
innaw
karizma..
0
bk
Konuyla alakasız gibi olsada merak ettim acaba "The Art of Computer Programming" i Türkçeye kazandıracak babayiğit - hayır sahibi :) - kimse yok mu ?
0
FZ
Olsa fena mı olur, hayır olmaz. Öte yandan olmaması büyük bir sorun mu, bundan emin değilim. TAOCP yeni başlayanları heveslendiren türden bir giriş kitabı değil. Bilgisayar bilimleri konusunda uzmanlaşmayı hedefleyen inatçı insanların üzerinde kafa patlatacakları türden ansiklopedik bir metin.

Bir örnek vermek gerekirse haberde adı geçen ve hatayı bulan Laszlo Nemeth hoca ile bir akşam okul çıkışı konuşuyorduk, kitabın Macarca çevirisine baktığını ve birçok kısmı anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Burada anadili Macarca olan ve bilgisayar bilimleri konusunda doktora yapmış bir insandan bahsediyoruz. TAOCP Türkçe yapılırsa herhalde ekstra bir cilt de sözlük hazırlamak gerekebilir.
0
bk
işin doğrusu bende dilimize çevrilmiş pek çok kitabın çevrisini beğenmiyorum ama bunun en önemli sebeplerinden biride çevirinin işi bilmeyen birileri tarafından yapılması yada çevirenin işgüzarlığı sebebiyle zaten artık kullanılan terminolojiyide tercüme etmeleridir.
0
malkocoglu_3
Knuth ne de olsa hesapsal yuk teorisinin babasi sayilir, bu yuzden ayriksal matematik, algoritma konularinda calisanlar icin "babadan" cek gelmesi buyuk gurur kaynagi olmali. Ken Rosen adli yazarin "Discrete Math. and Its Applications" kitabinda bu konu hakkindaki satirlarda soyle diyor: "Knuth her hatayi _ilk bulana_ $2.56, ve onemli ilerleme tavsiyeleri icn $0.32 oduyor. Bunlari eski usul posta ile gondermeniz gerekiyor, cunku Knuth artik e-mail okumayi birakmis. Tavsiyenizi gonderdikten sonra uzun bir sure beklemeyi goze almaniz gerekecek, cunku Knuth cok fazla sayida mesaj almakta". Bunlari anlatan Rosen, kendi gonderdigi bir hata duzeltmesinin ilk olamadigini, bu yuzden para kazanamadigini (!) da anlatmis. Bilgi'de bahsi gecen hocayi bu yuzden kutlamak lazim, cunku bir suru uzmanin hatalari rapor ettigi kesin.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Nereden Geldik, Nereye Gidiyoruz?

oktay

"Multics'in giderek daha fazla şişmesi ve kullanılamaz bir beyaz file dönüşme emareleri göstermesi üzerine Bell Labs projeyi durdurdu (sistem daha sonra Honeywell tarafından ticari olarak pazarlandı fakat başarılı olamadı). Ken Thompson, özlediği Multics ortamının bazı fikirleri ile kendi fikirlerini eski bir DEC PDP-7 üzerinde denemeye başladı."

Bilişsel Bilimler Kılavuzu - II

FZ

Bilgisayarlar düşünebilir mi?: İnsan yanlısı, bilgisayar yanlısı, canlı yanlısı, robot yanlısı, bilişsel bilimciler derneği başkanı, Budacı bilge ve bekçi arasında bir söyleşme.

Giriş

Bu soru, kimilerine çok ilginç gelebilir; bilim-kurgu yapıtlarıyla dolup taşmışlar için ise yine o bildik sorudur. Ancak, burada yer alması, bu iki bakışın da bundan daha temel bir soruyu gözden kaçırmalarından kaynaklanıyor: İnsanlar düşünebilir mi?

İnsanların düşünebiliyor olduğuna eminizdir. Kendimizden biliriz. İçimizdeki seslerin dansı gibidir düşünmek. Dışavurmadan sürdürdüğümüz bir yarım tümcecikler silsilesi. Bizden tanımlanması istendiğinde, "hani var ya! Bunu herkes kendi içinde yaşar" deriz. Peki ama düşündüğümüze emin miyiz?

Ağ Güvenliği İpuçları

honal

O'Reilly Yayınevinin "Network Security Hacks" adlı kitabı Açık Akademi Yayınlari tarafından Türkçeye "Ağ Güvenliği İpuçlari" olarak tercüme edilmistir.

"Ag Güvenligi İpuçları" kitabi sisteminizi basit bir hedef olmaktan çıkaracak 100 güçlü ve kullanışlı ipucu sunmaktadır. Bunlar, gerçek dünyada kullanilan araçlardan alınmış örnekler ve güvenlik uzmanlarının kendi bilgisayar ve ağlarını korumak için kullandığı yöntemlerden oluşmaktadır. Herbir ipucunu okumak yalnızca birkaç dakika sürerken sizi saatlerce araştırma yapmaktan kurtaracaktır.

`How to Become A Hacker´ Türkçe Çevirisi

Challenger

Ülkemizde ve dünyada, hackerlar; bilgisayar sistemlerine giren, bilgi çalan, sistemleri bozmak için saldırılar düzenleyen kötü niyetli kişiler olarak bilinmekte. Hackerlık konusunda birçok yazı yazılıp çizilmekte ve hackerların ne kadar büyük bir tehlike olduğu anlatılmakta. Oysa hackerlar, sanıldığı gibi bir şeyler bozmaktan ziyade problem çözmek, yeni bir şeyler icad etmek gibi yararlı işlerle uğraşan insanlardır. Üstelik hackerlığın 1960´lı yıllara dayanan bir geçmişi ve bu süreç içerisinde gelişen bir kültürü vardır.

Matematik Dünyası - Yeni Sayı Çıktı

FZ

Türkiye´nin yegâne popüler matematik ve bilgisayar bilimleri dergisi Matematik Dünyası´nın son sayısı çıktı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi desteği ile çıkan derginin son sayının kapak konusu ``2 x 2 = 4´´. Evet yanlış okumadınız. Aşikar gibi görünen bu ifadenin temel kavramlar oluşturulup nasıl ispatlandığını bu sayıda okuyup matematiğin harika dünyasında eğlenceli bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Bilgisayar bilimcilerinin ilgisini çekecek bölümlerden biri ise Chris Stephenson´un Bilgisayar Bilimi köşesinde ele aldığı ``Sayıları Tepeleyerek Sıralamak´´ başlıklı makale. Bu yazıda çeşitli sıralama algoritmalarının algoritmik karmaşıklığı inceleniyor ve ilginç örnekler veriliyor.

İstatistiklere göre derginin abone sayısı 4200´ü, satışı ise 8000´i geçmiş durumda ancak Prof. Dr. Ali Nesin, bunun Türkiye´nin nüfusuna (ve genç nüfusuna) sahip bir ülke için hala çok düşük olduğunu vurguluyor haklı olarak. Bu sayının artmasını ümit ediyoruz.