İlgili Yazılar

İletişimde fırtına kopacak

parsifal

Güneşten kaynaklanan manyetik fırtına, dünyayı etkilemeye başladı. Manyetik fırtınanın, insanların psikolojik durumları üzerinde de etkili olduğu ileri sürüldü. Uzmanlar, güneşten gelen ek enerjinin, yeryüzünün manyetik alanını yüklü parçacıklarla bombardıman ederken bu durumun, elektrik hatlarını, yüksek frekansların kullanıldığı havayolu iletişim şebekelerini ve uydu haberleşmesini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Manyetik fırtınalar sırasında, Güneş yeryüzüne olağanın üzerinde enerji gönderiyor. Manyetik fırtınayı izleyen, ABD'nin Colarado eyaletinmdeki Space Environment adlı merkezden Joe Kunches, "Bu enerjiyi içine çeken dünyanın manyetik alanı, şu anda kendini dengelemeye çalışıyor." diye konuştu.
kaynak: Cumhuriyet Gazetesi Sayı: 28508 26 Ekim 2003, Arka Sayfa

Mars´ta neler oluyor?

conan

NASA'nın akıllı bıdık robotu Spirit hareketlenmeye başladı. En son yaşanan iniş balonu problemleri çözülmüş durumda. Hatta ilk hareket sonrası elde edilen veriler dünyaya aktarıldı.
Özetlemek gerekirse www.space.com
Mars'ta hava durumu
Masa saatinden sonra NASA mars saati
Spirit'in gönderdiği bütün resimler
NASA'nın Mars Rover'ları ile ilgili sitesi
Mars'a gönderilen uzay görevlerinin sonuçlarını gösteren ilginç bir sayfa

Ankara! Mavi Gezegen Buradan Çok Güzel Görünüyor!

FZ

Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) dün görüşülmesi beklenen ve Türkiye'nin yakın gelecekteki güvenlik politikalarının çerçevesini çizen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB), 'belgeler ellerine geç ulaştığı' gerekçesiyle, hükümetin isteği üzerine bir sonraki toplantıya bırakıldı. Toplantıda, astronot yetiştirilmesini de kapsayan 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL'lik bütçe ayrılması da benimsendi.

Toplantının ağırlıklı gündemini TÜBİTAK tarafından hazırlanan Ulusal Bilim ve Teknoloji Stratejisi oluşturdu. Türkiye'nin 2023 yılındaki vizyonunu anlatan sunum, TÜBİTAK Başkanvekili Prof. Dr. Nüket Yetiş tarafından yapıldı. Yetiş, 11 Mart'ta Ankara'da toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alınan kararlar hakkında bilgi verdi. Ulaştırma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK eşgüdümünde sürdürülen 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL bütçe ayrılacak. Bu para, 2008'e kadar astronot yetiştirilmesi, 2009'a kadar ulusal fırlatma sistemi kurulması ve ulusal uzay sistemi altyapısının oluşturulması için harcanacak.

Haberin tamamı için: http://www.radikal.com.tr

Uzaya kestirme yol - Open Universe

butch

Bugün program arşivimi ayıklarken karşıma neredeyse bir yıl önce indirdiğim ve gerçekçiliği ile şaşkınlık yaratan bir program çıktı karşıma. Adı Open Universe. Bir uzay simülasyon programı. Diğerlerinden göre oldukça üstün olan OU'nun yaratıcısı proje üzerinde üç yıl boyunca uzun aralıklarla çalışabilmiş ve şu anda da geliştirmek için vakit ayıramıyormuş. Sebep malum...

Cassini uzay aracı Satürn üzerinde garip altıgenler görüntüledi...

RoR

Cassini görevinde çalışan bilim adamaları, aracın ilginç bir görüntü yakaladığını duyurdu...